26.10.07

WHO:n suosittelee masenuksen hoitoon mm. kiinalaista lääketiedettä

Akupunktiohoitojen tehoa on tutkittu länsimaissa muun muassa verenpainetaudin, tuki- ja liikuntaelinvaivojen, päihdeongelmien sekä masennuksen hoidossa. Kaikissa näissä hoito tehoaa hyvin.

Maailman terveyssäätiö WHO on luetellut yli 400 sairautta, joiden hoitoon akupunktio soveltuu. Löydät lisätietoa aiheesta mm. WHO:n uutispalvelu Duodecimistä, Bjm 2001; 323: 467-468.

Miten sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän vast´ikään käynnistämässä masennuksenhoitoprojektissa voitaisiin hyödyntää kiinalaisen lääketieteen tarjoamaa apua ja osaamista? Vanha kiinalainen akupunktio on erinomainen niin ennaltaehkäisevä kuin sairauksia hoitavakin hoitomuoto. Se ei kuormita potilasta kemiallisesti, ei aiheuta sivuvaikutuksia, vaan se on myrkytön ja kansanterveydellisesti varsin edullinen hoitomuoto.

Virallisen terveydenhuollon olisi korkea aika kätellä kiinalaista lääketiedettä, johon kouluttautuneita terapeutteja on Suomessakin useita satoja. Pienessä maassa on 6-7 yksityistä koulua, jotka tarjoavat kiinalaisen lääketieteen 3-4 vuotista peruskoulutusta. Osa terapeutteina toimivista on kouluttautunut ulkomailla.

Alla artikkeli masennusprojektista, joka on julkaistu 26.10. www.yle.fi-sivustolla:



Yhä useampi sairauslomalle tai eläkkeelle masennuksen takia

Masennus
Kuva: Eila Haikarainen / YLE
Suomalaiset joutuvat masennuksen vuoksi sairauslomalle ja ennenaikaiselle eläkkeelle huomattavasti aiempaa useammin. Viime vuonna noin 4 000 suomalaista joutui työkyvyttömyyseläkkeelle masennuksen takia.


Masennukseen perustuvien työkyvyttömyyseläkkeiden määrä lähti kasvuun 1990-luvun puolivälissä. Masennus sairautena ei ole kuitenkaan viimeisten vuosikymmenten aikana lisääntynyt.

Sosiaali- ja terveysministeriö onkin käynnistänyt MASTO-nimisen hankkeen vähentämään masennuksen aiheuttamaa työkyvyttömyyttä. Hankkeessa paneudutaan muun muassa työhyvinvoinnin tukemiseen, masennuksen hoidon tehostamiseen ja hyvien sairaspoissaolokäytäntöjen kehittämiseen.

Työkyvyttömyyseläkkeelle joutuvien määrä yritetään puolittaa

Hankkeen puheenjohtajana toimivan sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän (kesk.) mukaan työkyvyttömyyseläkkeelle masennuksen takia joutuvien määrää pyritään vähentämään jo tällä hallituskaudella sekä myöhemmin puolittamaan niiden määrä.

Hyssälä muistuttaa, että ongelmaan kannattaa puuttua myös taloudellisista syistä. Kustannuksia masennuksesta aiheutuvista eläkkeistä kertyi viime vuonna 324 miljoonan euron verran.

Hyssälän mukaan suuri osa liian varhaisesta eläköitymisestä olisi vältettävissä varhaisemmalla puuttumisella ongelmiin, paremmilla hoitokäytännöillä ja toimivammalla kuntoutuksella.

Työkyvyttömyysasiain neuvottelukunnan syynä masennuksen aiheuttaman työkyvyttömyyden lisääntymiseen on muun muassa työelämän murros.

YLE Uutiset



HUOM:
Kiinalaisen lääketieteen termein masennuksen hoitoa selitetään lyhyesti mm. seuraavassa amerikkalaisessa linkissä:


http://www.orientalmedicine.com/page20/page37/page37.html


No comments: