Kevät alkaa kiinalaisen Aurinkokalenterin mukaan kuluvana vuonna 5. päivä helmikuuta. Tämä aloitus perustuu kiinalaiseen lunisolaariseen kalenteriin, joka yhdistää vieläkin yleisessä käytössä olevan Aurinko- ja Kuukalenterin. Vuosi 2007 on DING HAI eli Sian vuosi, 5. päivä on GENG WU-päivä ja helmikuu on REN YIN-kuukausi.
Vuodenajoista Kevät on kasvun ja vihertämisen aikakausi. Kiinalaisessa lääketieteessä Kevät viittaa Maksaan, jota tulisi hoitaa aivan erityisesti keväisin: sitä tulisi puhdistaa, pehmittää ja ravita. 5 elementin teorian mukaan Kevät liittyy Maksalle kuuluvaan Puu-elementtiin, jonka energeettinen ilmentymä tai ilmasto on Tuuli. Maksa tasapainottaa ja kontrolloi normaalisti Maa-elementin sisäelintä Pernaa. Kevään Tuuli voi rasittaa Maksa-Puuta, joka hyökkää Perna-Maahan aiheuttaen sen epätasapainon tai vähyystilan. Kiinalaisessa lääketieteessä puhutaan tällöin Maksan ja Pernan epäharmoniasta. Oireina voivat olla vatsakipu, happovaivat, vatsan pingottuneisuus ja/tai ripuli. Yrtit Shao Yao, Chai Hu ja Xiao Yao San auttavat perinteisesti näihin vaivohin.
Munuaiset liitetään Talveen ja Vesi-elementtiin, mistä syystä Munuaisia tulisi ravita erityisesti sen omana aikana. Munuaiset ja Maksa nivoutuvat syntyteorialtaan toinen toisiinsa: Munuais-Vesi synnyttää luovaa kiertoa pitkin Maksa-Puun. Näin Maksan toiminta on riippuvainen Munuaisesenssin(Jing) riittävyydestä. Jos Munuaisista ei huolehdita talvella, Maksa on aliravittu ja häiriintynyt, kun Kevät koittaa. Oireina tällöin esim. näkökyvyn sekavuus, tinnitys, verenvuoto, pahoinvointi, oksentelu, huono ruokahalu. Vaikka oireet esiintyvät keväisin, niitä tulisi hoitaa Munuaisen kautta ennakkoon jo talvella. 5 Elementin akupunktiossa keskitytään häiriön/sairauden JUUREEN, ei ensisijaisesti OIREISIIN. Munuais-Yiniä vahvistavat mm.Liu Wei Di Huang Wan-yrtti, jota käytetään yleisesti kiinalaisessa yrttilääkinnässä.
Eräs tyypillisimpiä keväisiä vaivoja ovat allergiat, erityisesti siitepölyvaivat. Lämmin ja tuulinen ilma altistaa allergikkoja eniten. Jos Maksa ei toimi tasapainoisesti, Perna ja Pernan Poika, Keuhkot, häiriintyvät. Tällöin Qin kierto kehossa stagnoituu. Seurauksena rinnan pingottuneisuutta, sisäänhengitysvaikeuksia, vatsan turpoamista, aivastelua, juoksevaa nenää, kutiavia silmiä, huonoa ruokahalua. Kiinalaisessa lääketieteessä vaivoja hoidetaan Maksan pehmittämisellä, Pernan vahvistamisella ja Keuhkojen puhdistamisella.
Maksaa voi pehmittää ja puhdistaa kiinalaisen ravintoterapian avulla esim. syömällä runsaasti vihreälehtisiä kasviksia, raakana ja wokaten. Samoin sitrushedelmät, päärynät, omenat, sellerit ja porkkanat sellaisenaan tai juomaksi puristettuina ovat erittäin puhdistavia ja ravitsevia. Myös mungpavun oraat ja retiisi sopivat keväiseen käyttöön.
No comments:
Post a Comment